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 Statutory Document No. 274/97

MERCHANT SHIPPING ACT 1985

MERCHANT SHIPPING (MODU CODE) REGULATIONS 1997

Coming into operation :1st June, 1997

In  exercise  of the powers conferred on the Department of Transport 1  by sections 1 and  2  of
the Merchant  Shipping  Act 19852 and of all other powers enabling it in that behalf,  after
consultation with the Secretary of State and those persons referred to in section 2(2) of that
Act, the following Regulations are hereby made :-

Citation and commencement

1. These  Regulations  may be cited as the Merchant Shipping  (MODU  Code)
Regulations 1997 and shall come into operation on 1st June, 1997.

Interpretation

2. (1) In these Regulations -

“certificate” means the Mobile Offshore Drilling Unit Safety Certificate issued  in accordance
with the 1979 or 1989 MODU Codes and in the form specified in the Appendix to those
Codes;

“constructed”  in relation to a unit means having its keel laid or being at a similar stage  of
construction; and “similar stage of construction” means the  stage at which -

(a) construction identifiable with a specific unit begins; and

                                                
1 Functions now transferred to the Department of Trade and Industry by SD 51/97
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(b) assembly  of  that  unit  has  commenced,  comprising  at  least   50
tonnes  or  1%  of  the  estimated  mass  of  all  structural  material,  whichever
is the less;

“Department” means the Department of Trade and Industry;

Text Inserted by SD 461/03 The Merchant Shipping (MODU Code) (Amendment)
Regulations 2003

“ “Mobile Offshore Drilling Unit ” or “Unit” means:

(a)  a vessel capable of engaging in drilling operations for the exploration  for
or exploitation of resources beneath the sea-bed such as liquid or gaseous
hydrocarbons, sulphur or salt;

(b) a surface unit with a ship - or - barge- type displacement hull of single or
multiple hull construction intended for operation in the floating condition;

(c) a self- elevating unit with movable legs capable of raising its hull above the
surface of the sea; or

(d) a column-stabilised unit with the main deck connected to the underwater
hull above the surface of the sea.”

"1989 MODU  Code"  means  the International Code of Safety  for  Mobile Offshore Drilling
Units adopted  by the Maritime Safety Committee of the  International  Maritime
Organisation   by  resolution  A.649(16)  on  19th  October  1989   and   as amended in 1991
and 1994;

"1979 MODU  Code"  means  the International Code of Safety  for  Mobile Offshore Drilling
Units  adopted  by the Maritime Safety Committee of the  International  Maritime
Organisation  by  resolution  A.414(XI) on 15th  November  1979,  and  as amended in 1991
and 1994 ;

"Manx ship" has the meaning assigned to it by section 1 of the Merchant Shipping
Registration Act 19913

(2) In interpreting the 1979 MODU Code and the 1989 Code -

(a) The   provisions   of  those  Codes  having  been   made   mandatory under
            regulation 5, the language of those Codes shall be construed accordingly;

(b) the definitions set out in -

(i) Chapter 1 section 1.3 of the 1979 MODU Code, and
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(ii) Chapter 1 section 1.3 of the 1989 MODU Code shall apply.

(c) the  footnotes  to those Codes shall be construed as an integral  part  of  the
Code;

(d) references to the Administration shall, in relation to Mobile Offshore Drilling
            Units which are Manx ships, be references to the Department;

 (e) Text deleted by SD 461/03

Application

3. These Regulations apply to Manx ships which are Mobile Offshore Drilling Units.

Compliance with the 1979 and 1989 MODU Codes

4. (1) A  Mobile  Offshore  Drilling  Unit  to which  these  Regulations  apply,
which  is constructed before 1st May 1991 shall be constructed, equipped and operated in
accordance  with the requirements of the 1979 MODU Code.

(2) A  Mobile  Offshore  Drilling  Unit  to which  these  Regulations  apply,
which  is constructed  on or after 1st May 1991 shall be constructed, equipped and operated in
accordance with the requirements of the 1989 MODU Code.

Initial surveys

5. (1) Every Mobile Offshore Drilling Unit shall be subject to an initial survey before
the unit is put into service, or before the certificate is  issued for the first time.

(2) The initial survey shall include a complete survey  of the   structure,   safety
and  other  equipment,  fittings   arrangements   and material  of the unit to ensure that the
unit complies with the provisions  of the 1979 or 1989 MODU Codes which are applicable to
it;

Periodical surveys

6.  (1) Every Mobile Offshore Drilling Unit shall be subject to a periodical survey at
intervals not exceeding 5 years before or  after  each anniversary  date  of the certificate.

    (2) The periodical survey shall include  a  complete  survey  of the structure, safety
and other equipment, fittings  arrangements and material of the unit to ensure that the unit
complies with the provisions of  the 1979 or 1989 MODU Codes which are applicable to it.
The  survey may  be  carried  out  while the unit  is  dry-docked.  When  the  periodical survey
is  completed  within  3 months before the  expiration  date  of  the existing  certificate,  the
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new certificate shall be valid for  a  period  of  5 years commencing from the date of
expiration of the existing certificate.

Annual surveys

7. (1) Every Mobile Offshore Drilling Unit shall be subject to an annual survey at
intervals not exceeding within 3 months before or after the  anniversary  date  of  the  initial
survey.

(2) The annual  survey  shall  include  a complete  survey  of  the  structure,  safety  and
other  equipment,  fittings arrangements and material of the unit to ensure that the unit
complies  with the  provisions of the 1979 or 1989 MODU Codes which are applicable  to it;

Intermediate  surveys

8. (1) Every Mobile Offshore Drilling Unit shall be subject to an intermediate
surveys at intervals not exceeding within 3 months before  or after  the  second  or third
anniversary date of  the  initial  periodic  survey, which  may take the place of one of the
annual surveys.

(2) The  intermediate survey  shall  include a complete survey of the structure,
safety  and  other equipment, fittings arrangements and material of the unit to ensure that the
unit  complies  with  the  provisions of the  1979  or  1989  MODU  Codes which are
applicable to it.

Radio surveys

9. Every Mobile Offshore Drilling Unit shall be subject to a Radio survey in accordance
with Regulation 11.10 of the codes;

Dry-dock surveys

10. In  the  case  of  a unit to which the 1989 Modu  Code  applies,  dry-dock  surveys
shall  be carried out twice within any 5 year period for the purpose of determining  the
condition of  the outside of the underwater portion of the unit. the intervals between any  two
dry-dockings shall  not  exceed  36 months. Underwater inspections may be permitted  in  lieu
of  dry-docking provided  the  Department is satisfied that such inspections are equivalent to
a  dry-dock  survey. Dry-dock surveys or equivalent underwater inspections shall be endorsed
on the certificate.

Surveys - Supplementary
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11. (1) The  surveys under these Regulations shall be carried out by a surveyor
appointed by the Department.

(2) (a) A  general or partial survey shall be made every time a defect is
discovered  or  an accident  occurs  which  affects  the  safety  of the  unit  or
whenever  any  significant  repairs  or alterations  are  made  to  the  unit.

(b) The  survey  shall be  such  as  to  ensure  that  the  repairs  or
alterations  have  be effectively made, are in all respects satisfactorily and
comply fully  with  the applicable provisions of the 1979 or 1989 MODU
Codes.

Issue of Mobile Offshore Drill Unit Safety Certificate

12. (1) Upon  satisfactory  completion  of an initial or periodical  survey  the
Department shall  issue  to  a unit which complies with the relevant requirements of  the
Codes  a  certificate called an International Mobile Offshore Drilling Unit Safety Certificate
the model form of which is set out in the appendix to the Code.

(1A) Paragraph (1A) (a) inserted by SD 441/00

Paragraphs  (1A) (b) and (c)  was inserted by SD 441/00  and  subsequently
amended by SD461/03.

(a) Notwithstanding the maximum period of validity specified in paragraph
1.6.7 of the 1979 MODU Code or paragraph 1.6.7 of the 1989 MODU Code, as the
case may require, when the renewal survey is completed within the three months
before the expiry date of the existing International Mobile Offshore Drilling Unit
Safety Certificate, the new certificate shall be valid from the date of completion of
the renewal survey to a date not exceeding five years from the date of expiry of the
existing certificate;

(b) when the renewal survey is completed after the expiry date of the existing
certificate, the new certificate should be valid from the date of completion of the
renewal survey to a date not exceeding five years from the date of expiry of the
existing certificate

(c) when the renewal survey is completed more than three months before the
expiry date of the existing certificate, the new certificate should be valid from the
date of completion of the renewal survey to a date not exceeding five years from the
date of completion of the renewal survey.

(1B) [Paragraphs (1B) to (1G) below are inserted by  SD 441/00]

If a Certificate is issued for a period of less than 5 years, the Department may extend the
validity of the Certificate beyond the expiry date to the maximum period specified in
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paragraph (1), provided that the surveys referred to in regulation 4(1)(c) and (d) applicable
when a Certificate is issued for a period of 5 years are carried out as appropriate.

(1C)

 If a renewal survey has been completed and a new Certificate cannot be issued or placed
on board the ship before the expiry date of the existing Certificate, the Department may
endorse the existing Certificate and such a Certificate shall be accepted as valid for a
further period which shall not exceed 5 months from the expiry date.

(1D)

If a ship at the time when a Certificate expires is not in a port in which it is to be surveyed,
the Department may extend the period of validity of the Certificate but this extension shall
be granted only for the purpose of allowing the ship to complete its voyage to the port in
which it is to be surveyed, and then only in cases where it appears proper and reasonable to
do so. No Certificate shall be extended for a period longer than 3 months, and a ship to
which an extension is granted shall not, on its arrival in the port in which it is to be
surveyed, be entitled by virtue of such extension to leave that port without having a new
Certificate. When the renewal survey is completed, the new Certificate shall be valid to a
date not exceeding 5 years from the date of expiry of the existing Certificate before the
extension was granted.

(1E)

 A Certificate issued to a ship engaged on short voyages which has not been extended
under the foregoing provisions of this regulation may be extended by the Department for a
period of grace of up to one month from the date of expiry stated on it. When the renewal
survey is completed, the new Certificate shall be valid to a date not exceeding 5 years from
the date of expiry of the existing Certificate before the extension was granted.

(1F)

 In special circumstances, as determined by the Department, a new Certificate need not be
dated from the date of expiry of the existing Certificate as required by paragraph (1A)(b),
(1D) or (1E). In these special circumstances, the new  Certificate shall be valid to a date
not exceeding 5 years from the date of completion of the renewal survey.

(1G)  

If an annual or intermediate survey is completed before the period specified in regulation 7
or 8, then:

(a)   the anniversary date shown on the Certificate shall be amended by
endorsement to a date which shall not be more than 3 months later than the date on
which the survey was completed;

(b)  the subsequent annual or intermediate survey required by regulation 7 or 8
shall be completed at the intervals prescribed by those regulations using the new
anniversary date;
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(c)  the expiry date may remain unchanged provided one or more annual or
intermediate surveys, as appropriate, are carried out so that the maximum intervals
between the surveys prescribed by regulation 7 or 8  are not exceeded.

(2) A certificate shall cease to be valid -

(a) if  any survey required by regulation 6 is not completed within  the
period  specified for that survey;

(b) upon transfer of the unit to registry in another country or territory.

(3) In  either  of the cases specified in sub-paragraphs (a) or (b) of  paragraph  (2)
the owner shall deliver up the certificate issued in relation to the unit to the Department on
demand.

(4) In  the  case  of  a  unit  which has transferred  from  registry  in  another
country or territory  to registry  in  the  Island,   the  Department  may,  subject  to  such
requirements  as  to  survey   or otherwise  as  it  may  think fit, if it is satisfied that,
notwithstanding  that  the  surveys  were  not carried out as required by regulation 6 -

(a) the  unit  has  already been subjected to a satisfactory  initial  or
periodical survey and to any intermediate, annual or additional surveys
required; and

(b) the  unit  was  issued  by or on behalf of the  Administration  of  that
other country or territory  with a certificate which would, but for the change of
registry,  have remained valid; and

(c) the   condition  of  the  unit  and  its  equipment  has  been   maintained
in conformity   with  the  provisions  of  the  1979  or  1989   MODU Codes
applicable to that unit; and

(d) since  completion of the surveys referred to in regulation 6 no  change
has  been   made   in   the  structure,   equipment,   fittings,   arrangements and
materials   covered   by   those   surveys,   without   the   approval  of  the
Administration  of  that other country or territory or of the Department  except
by  direct replacement;

issue to that unit a certificate for a period to be determined by the Department, but not
exceeding the expiry date of the certificate referred to in sub-paragraph (b).

(5)  The certificate shall be kept on board unit and shall be available for inspection
at all reasonable times.

Maintenance of condition after survey

13. (1) The  condition of the unit and its equipment shall be maintained so as  to
conform to the provisions of the Code.
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(2) After  any  survey  of the unit under regulation 6 has been  completed,  no
change shall  be  made  in the structure, equipment, fittings, arrangements and materials
covered  by  the  survey, without the approval of the Department, except by direct
replacement.

(3) Whenever  an  accident occurs to a unit or a defect is discovered, either  of
which affects  the  safety of the unit or crew, the master or owner of the unit shall report  at
the  earliest opportunity  to the Department which shall determine whether an additional
survey is  necessary. If  the  unit is in a port of another country or territory, the master or
owner shall also report immediately  to  the appropriate authority of the government of the
country or territory in which the port is situated.

Equivalents

14. (1) Where  the 1979 or 1989 MODU Codes require that a particular  fitting,
material, appliance,  apparatus,  item of equipment or type thereof should be fitted or carried
in  a  unit,  or that  any  particular  provision  should  be  made,  or  any  procedure  or
arrangement  should  be complied  with, the Department may allow any other fitting, material,
appliance, apparatus,  item of  equipment  or  type  thereof  to  be  fitted  or  carried,  or  any
other  provision,  procedure  or arrangement to be made in that unit, if it is satisfied by trial
thereof or otherwise that such fitting, material,   appliance,   apparatus,  item  of  equipment
or  type  thereof,  or   that   any   particular provision, procedure or arrangement is at least as
effective as that required by those Codes.

(2) For  the  purposes  of these Regulations, the results of a  verification  or  test
shall be accepted if the verification or test is carried out -

(a) in  accordance with these Regulations or with a standard, code of
practice,  specification   or   technical   description   of    a   member State of
the International Maritime Organisation  offering equivalent levels of safety,
suitability and fitness for purpose; and

(b) by  a  body  or  laboratory in a member State of the International
Maritime Organisation offering  suitable  and satisfactory  guarantees of
technical and professional competence  and independence.

Exemptions

15. The   Department   may  exempt  any  unit   to which these Regulations apply from
any provisions  of these Regulations as may be specified in the exemption on such conditions
as  may be specified and may alter or cancel any such exemption at any time.
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Offences

16. (1) It  shall  be an offence for any unit to which these Regulations apply to  engage
in drilling operations without a valid Certificate.

(2) It  shall  be  an  offence  for any unit to which these Regulations apply to
proceed  to  sea  on  any  voyage without a valid Certificate.

Penalties

17. (1) If  there  is a contravention of regulations 4, 12 (5), 13 or 16, the owner  and
master  of  the   unit  shall  each  be  guilty  of  an  offence  punishable   on, summary
conviction   by   a   fine   not  exceeding   £5,000   or,   on conviction   on information to a
fine.

(2) It  shall  be  a  defence  for a person charged  with  an  offence  under  these
Regulations  to prove that he took all reasonable steps to ensure that the Regulations  were
complied with.

Power to detain

18. In  any case where a unit does not comply with the requirements of these Regulations
the unit shall be liable to be detained and section 74 of the Merchant Shipping Registration
Act 1991 (which  relates  to  the detention of a ship) shall have effect in relation to the ship,
subject  to  the modification  that   for the words “this Act” wherever they appear, there shall
be  substituted  the words “the Merchant Shipping (MODU Code) Regulations 1997”.

Made 13th May, 1997

Hon J. A. Brown M.H.K.,

Minister for Transport
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These  Regulations  require Manx ships which operate as  Mobile  Offshore  Drilling Units  to
comply with the International Code for the Construction and  Equipment  of  Mobile Offshore
Drilling  Units 1979 or 1989 (as amended in 1991) (the MODU Codes)  depending on the
date of construction of the unit and  have a  Mobile Offshore Drilling Unit Safety Certificate
and issued in  accordance  with  that Code.   The Regulations allow exemptions from the
detailed requirements of the Code where  the  Department considers them to be necessary.

Copies  of the 1974 SOLAS Convention and the MODU Codes can be obtained from  the
International Maritime Organisation, 4 Albert Embankment, London SE1 7SR.

 Amendments:

These Regulations have been amended by  SD 441/00 and SD461/03.


